Vinkkejä kahvin valmistamiseen

Laadukas kahvihetki on yksi arjen kohokohdista, johon on kiva panostaa. Tästä syystä jaamme muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joilla voit tehdä kotoisasta kahvinjuonnista entistäkin parempaa.

Tietenkin…kahvikupissahan suurin osa on vettä (98-99%), joten veden laadulla on merkittävä vaikutus kahvin makuun. Kahvinvalmistusveden tulisi olla hajutonta ja väriltään kirkasta ja selkeää. Veden tulisi olla raikkaan kylmää eikä se saisi olla seisonutta, jotta siitä ei olisi hävinnyt maun kannalta olennaista ilmaa. Mikäli oman alueen hanavesi ei ole parhaasta päästä, on suodatettu vesi tai pullovesi helpoimpia tapoja parantaa kahvin laatua kotioloissa. Kahvinkeittimellä valmistaessasi kannattaa käyttää erillistä astiaa veden annosteluun kahvipannun sijaan, jotta kahvirasva ei vaikuttaisi makuun ja aiheuttaisi haittaa laitteelle.

Kahvin päävihollisia ovat happi, kuumuus, kosteus, valo ja vahvat tuoksut. Säilytä kahvi ilmatiiviissä kahvipussissa tai jos sellaista ei ole, niin ilmatiiviissä astiassa valolta ja voimakkailta hajuilta suojatussa paikassa. Älä säilytä papuja jääkaapissa, mutta mikäli papuja on pakko säilöä kauemmin, pakasta ne ja sulata vain kerralla tarvitsemasi.

Osta mahdollisimman tuoretta kahvia, joka on pakattu läpinäkymättömään ilmatiiviiseen pussiin, josta löytyy yksisuuntainen venttiili. Kyseessä on pieni muovilevy, joka päästää hiilidioksidin ulos, mutta ei päästä happea sisään. Pyri ostamaan kahvia kerralla vain viikon tai parin tarpeiksi.

Jos haluat varmistaa mahdollisimman tuoreen kahvin juomisen kotona, kannattaa ostaa vasta paahdettuja papuja sekä hankkia oma kahvimylly. Jauhettu kahvi vanhenee nopeammin kuin pavut, joten jauha vain kerralla tarvitsemasi määrä.

Miten tunnistan tuoreen kahvin?

Tuore, hyvin paahdettu kahvi on voimakkaan, makean aromaattista sekä vapaata karkeista, happoisista ja metallisista sävyistä. Hiilidioksidin läsnäolo on hyvä merkki kahvin tuoreudesta. Vesi reagoi hiilidioksidin kanssa, jonka myötä tuoreessa kahvissa vaahto ja kuplat aiheuttavat niin sanottua kukintaa pinnassa, joka asettuu hitaasti muutaman minuutin aikana.

Näillä pienillä vinkeillä KAPU:n väki toivottelee entistä laadukkaampia kahvihetkiä kaikille.